Case: Krook & Tjäder

Konferensrum hos arkitektfirman Krook & Tjäder

Nu tar arkitektfirman Krook & Tjäder med stolthet både kunder och besökare till kontoret. Faktum är att de som kommer dit trivs så bra att de gärna förlägger sina egna möten till något av de lågmält och dovt färgade konferensrummen.

Krook & Tjäder är ett företag i expansion. Arkitektfirman från Borås har på relativt kort tid vuxit från åtta till 17 anställda.

– Här har vi plats för 24 medarbetare och kan möta framtiden på det sätt och i den takt som vi själva önskar, säger Mårten Dahlin som är arkitekt på Krook & Tjäder.

Kontorsytorna i lokalen på Bryggaregatan i centrala Borås är uppdelade i tre sektorer. Arkitektfirman undviker ordet öppet landskap och pratar istället om storkontor.

– Det är ett flexibelt kontor, ett kreativt centrum både för oss som jobbar här och för våra kunder. Precis så som vi ville ha det, säger Mårten Dahlin.

Mellan sektorerna finns lekfulla moduler med små enskilda arbetsrum, telefonrum och mindre konferensrum. Allt är platsbyggt och går i stil med lokalerna i övrigt.

Husen på Bryggaregatan andas Boråshistoria. Här låg tidigare stadens textila centrum, både med produktion och kontor.

– Att det är gammalt är en del i att kontoret har blivit så bra. Det är högt till tak, luft. Samtidigt har vi tillsammans med Stadsporten skapat moderna lokaler i den gamla miljön, säger Mårten Dahlin.

Den som kommer in på Krook & Tjäders kontor slås av färgsättningen. Till skillnad från många andra arbetsplatser är vit färg bannlyst. Det är mycket grönt, brunt och mörkrött. Det är England i modern tappning, murrigt utan att bli dystert.

– Vi har sett till att behålla alla stora fönster i original vilket gör ljusinsläppet bra. Då alla arbetsplatser har fönster i norr blir ljuset också konstant för de som sitter vid sina skrivbord. För en sådan här verksamhet är sådana faktorer inte oviktiga, säger Bosse Edvinsson, vd på Stadsporten.