Case: BVC Heimdal

Stadsporten BVC mamma

Lokaler för en bra start på livet

Barnavårdcentralen Heimdals kunder är små, mycket små, men kraven på lokalen är desto större. Hit kommer bebisar (och deras föräldrar) från hela Borås för att exempelvis mätas, vägas och vaccineras. Men också för det populära baby-caféet som Heimdal arrangerar. Tillsammans med Stadsporten har baranvårdcentralen idag byggts om för ge den bästa tänkbara starten.

– Det första besöket hos oss är redan efter en vecka. Vi kontrollerar att allt står rätt till men tar även hand om vaccinationer och vanliga besvär som ett nyfött barn kan ha, berättar Annika Wester som är vårdcentralchef.

Tillsammans med Stadsporten är det hon som lett renoveringen. Målet har varit en ännu barnvänligare lokal – något som kanske låter som en självklarhet. Men Annika Westers krav på vad som är just ”barnvänligt” har varit höga.

– Jag gjorde specifikationer och sedan har vi haft en bra dialog med Stadsporten som sedan kopplat in arkitekt och färgsättare. Det har varit mycket att tänka på så klart. Men samtidigt har det varit jätteroligt och jag är väldigt nöjd med resultatet, berättar Annika Wester.

Under renoveringen har plastmattor och klinkers åkt ut för att ge plats åt färgglada tapeter och mer ljus. Även en del väggar har slagits ut för att skapa öppna ytor med plats för möten. Något som var ett krav då många föräldragrupper träffas hos Heimdal för att byta erfarenheter och prata om det stora äventyr det är att ha barn.

En annan del är babycaféet. Där föräldrar träffas för att fika och ta del av olika föreläsare som BVC Heimdal bjuder in med jämna mellanrum.

– Målet var att skapa en mysig mötesplats där föräldrar kan träffas med sina barn. Och jag tycker vi har lyckats. Vi får ofta beröm av våra kunder som varit här tidigare. ”Vad bra det har blivit” är en vanlig reaktion. Och det är såklart oerhört roligt att höra! säger Annika Wester.

Utanför fönstren har regnet börjat falla från den gråa himlen. Precis intill byggnaden finns en stor parkering. Ett stort plus då verksamheten ligger mitt inne i Borås. En lokal med rätt läge är viktigt. Inte minst för att BVC Heimdal, som tillhör landstinget, måste konkurrera med privata alternativ.

– Vi har det optimalt nu tycker jag. Läget är perfekt och de nya lokalerna har även lyft stämningen, både hos oss själva och hos våra kunder, avslutar Annika Wester.