Case: Ulricehamns Tidning

Från butikslokal till lokaltidning

Efter 87 år i samma lokal kände Ulricehamns Tidning att det var hög tid att byta upp sig. Stadsporten hade det rätta läget för en tidningsredaktion – mitt i stadens hjärta. Därefter byggde man tillsammans om lokalen för att rymma allt det som krävs (och lite till) för att skapa lokaltidningsjournalistik i världsklass.

– Vi på UT arbetar efter mottot ”Nyheter härifrån”. Det är det vi är bäst på och det som våra läsare vill ha, lokala nyheter helt enkelt. Vi har funnits sedan 1869 och idag är vi Sveriges femte starkaste dagstidning, sett till hur många hushåll vi når ut till i hemkommunen. Det känns som ett kul kvitto på att vi har lyckats, berättar Henrik Erickson som är platschef på tidningen.

Efter att ha tjänstgjort i samma lokal sedan 1921 beslöt sig UT för att byta upp sig till något modernare. Valet av hyresvärd föll på Stadsporten. Idag huserar den 13 man stora redaktionen på Bogesundsgatan 7, mitt i centrala Ulricehamn. Det enda som följde med från den gamla adressen är den antika skylten som hängde utanför, plus medarbetarna.

– Vi har haft ett tätt samarbete med Stadsporten för att få vår lokal som vi vill ha den. När vi kom hit var detta en enda stor och öppen butiksyta. Tillsammans med Stadsporten och en arkitektbyrå har vi skapat en helt anpassad planlösning. Dessutom har vi byggt ut lokalen och på så vis fått en ny fasad, berättar Henrik Erickson.

Klockan är runt tio på morgonen när vi anländer och det råder en lugn stämning på redaktionen. Henrik visar oss runt bland olika konferensrum, kontor, receptionen, och fikarummet. Det mesta är byggt från grunden och för att hålla en behaglig ljudnivå, även under de mer hektiska morgontimmarna, är hela redaktionen dämpad med akustiska element i taket.

Längst ner i källaren har man byggt om ett gammalt skyddsrum till tidningens arkiv. Förutom att man installerat ett särskilt hyllsystem för ändamålet har rummet konstruerats både för att vara brandsäkert och hålla en särskild luftfuktighet som är skonsam för tidningspappret.

– Idag har vi allt vi behöver och lite till. Alla som kommer in till redaktionen säger ”Oj, vad fint ni har det!” och det känner vi själva också, avslutar Henrik Erickson.